Mongolias-Konsulat

Geografi og klima

Mongolia er verdens 18. største stat med et flateinnhold på 1 594 116 kvadratkilometer, dvs. i areal omtrent fire ganger så stort som Norge. Avstanden øst-vest er 2392 km, og landet er 1259 km fra nord til sør (Tromsø-Oslo 1151 km).

Området som i dag utgjør Mongolia har i løpet av historien blitt styrt av flere nomadiske imperier, blant annet xiongnu, xianbei, rouran og göktürkene. Landområdet var dessuten sentrum for Mongolriket, som ble etablert av Chinggis Khaan i 1206.

Mongolriket på slutten av 1200-tallet var det største sammenhengende imperiet i verdenshistorien, og strakte seg på sitt største over et område på 35 mill. kvadratkilometer (dobbelt så stort som dagens største land, Russland) og omfattet mer enn 100 millioner mennesker.

Mongolia ligger så langt fra havene man kan komme. Ettersom landet ligger inneklemt mellom de kjempestore naboene Russland og Kina, tenker en ikke på at det faktisk strekker seg over tre tidssoner. Mongolia har 3485 km grense mot Russland og 4677 km grense mot Kina.

Hovedstaden Ulaanbaatar ligger på 1350 m.o.h. Det er et hardt klima på den mongolske høysletta. Dyrket mark utgjør bare 0,8 % av arealet (Norge: 2,8 %). Hele 50% av landet er steppe, mens ørken/halvørken utgjør 33 %.

Gobiørkenen er enorm i størrelse, ca. 240 x 100 mil i tverrsnitt. En tredjedel av Gobi er steinørken, resten er tørr steppe. Den vokser stadig i størrelse, blant annet på grunn av et tørrere klima og overbeiting. 70 % av steppene er plaget av periodisk uttørking. Den østlige halvdelen av landet er en enorm steppe-høyslette med åser. 11 % av Mongolia er fjell. Laveste punkt er Hoh Nuur på 518 m, og det høyeste fjellet heter Nayramadlin Orgil (Huyten Orgil) og er på 4374 m.

Landet er delt inn i flere aimag (provins), som igjen er delt inn i 315 sum (distrikt). Hovedstaden Ulaanbaatar er administrert på egen hånd, kjent som en khot (kommune) med provinsstatus. De 21 aimagene er Arkhangai, Bayan-Ölgii, Bayankhongor, Bulgan, Darkhan-Uul, Dornod, Dornogovi, Dundgovi, Govi-Altai, Govisümber, Khentii, Khovd, Khövsgöl, Ömnögovi, Orkhon, Övörkhangai, Selenge, Sükhbaatar, Töv, Uvs og Zavkhan.

Mongolia er solrikt med 220–260 soldager pr. år. Landet har utpreget kontinentalt klima med lang vinter dominert av høytrykkene fra Sibir. Det faller lite snø, bortsett fra i fjellene. Sommeren er kort, tørr og fin med behagelig temperatur, og det faller noe regn i juli og august. Temperaturen kan imidlertid skifte brått, siden gjennomsnitthøyden i landet er hele 1550 meter.