Mongolias-Konsulat

Aktuelt

MONGOLIA ÅPNER GRENSENE FOR TURISTER UTEN VISUM

Fra 4.1.2023 er det nå visumfritak for norske turister til Mongolia som har et planlagt opphold på inntil 30 dager. Bestemmelsen gjelder til fram til 31.12.2025.

For å fremme turismen til Mongolia ønsker regjeringen å kalle de neste to årene «Besøk Mongolia»-år, og vil tillate at turister fra i alt 34 vestlige land kan komme uten å ha søkt om visum på forhånd.

Dersom man ønsker å besøke landet med et annet formål (business, delegasjon osv) må man fortsatt søke elektronisk visum via ambassaden i Stockholm. I søknad om elektronisk visum, er fremgangsmåten denne:

  1. Man søker om elektronisk visum på nettsiden https://www.evisa.mn
  2. Hvis du planlegger å oppholde seg i Mongolia i en periode på inntil 30 dager, kan du søke online for to typer visum:
    K4 visum for deltakere i sport- eller kultur- og kunstarrangementer, filmproduksjon etc.;
    K6 visum for transitt (kun for gjennomreise uten stans eller opphold – gyldig i inntil 10 dager).
  3. E-visumsøkere er ikke pålagt å besøke nærmeste diplomatiske stasjon og man trenger ikke å sende inn passet eller andre originale dokumenter som støtter søknaden.
  4. Man vil motta e-visumet pr. e-post innen 72 timer.
  5. Imidlertid anbefales det søkere å medbringe en digital eller en trykt versjon av e-visumet for å vise til grensemyndigheter, flyselskap eller andre transportører når de reiser til Mongolia.

Du kan tidligst søke om visum 90 dager før planlagt innreisedato. Husk at passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter planlagt utreisedato fra Mongolia.

Mongolias ambassade har adresse Svärdvägen 25 B, 182 33 Danderyd, Stockholm, Sverige. Telefon: +46 (08) 753113, og e-postadresse: stockholm@mfa.gov.mn Ambassadens nettside er www.stockholm.embassy.mn

CHINGGIS KHAAN-MUSEET ER ÅPNET I ULAANBAATAR

Et stort, nytt kulturhistorisk museum er åpnet i sentrum av Ulaanbaatar. Museet, som bærer sitt navn etter den store statslederen Chinggis Khaan, viser to tusen år av Mongolias historie fra det mongolske riket opprettelse til begynnelsen av det 20. århundre. 

Konkret viser museet bl. a. historien til landets gamle stater (Hunnu, Xianbei, Yuan), de gamle nomadiske statene (ottomanske, uighurske, hyataniske); etableringen av den mongolske riket; og ikke minst Chinggis Khaans sentrale rolle.

I museet er det i alt ca. 12 000 gjenstander og verk som nå presenteres. Som bidrag til oppbyggingen av utstillingene har Mongolia mottatt gaver fra utenlandske museer, bibliotek og arkiver. For eksempel ga Eremitasjemuseet i St. Petersburg forskjellige sentrale, historiske kopier av gjenstander og brev som nå vises frem for første gang. 

Chinggis Khaan-museet har i tillegg en undervisningssal, et stort og lite auditorium for møter, en kino, en souvenirbutikk og en kaffebar. Inngangsbilletten for voksne er 30 000 MNT (ca. kr 65), for studenter 15 000 MNT, og for familier 20 000 MNT pr person

Det tar i gjennomsnitt 5 timer for en komplett omvisning, og ytterligere 3,5 timer for å se korte filmer og delta i aktiviteter. Ved å skanne en QR-kode kan man velge mellom informasjon på fem forskjellige språk.

KONSULATETS ÅPNINGSTID

Mongolias honorære generalkonsulat i Norge utsteder ikke lenger visum til landet.  Dette må gjøres via https://www.evisa.mn

Konsulatet har kontor hos turoperatøren KinaReiser, Hegdehaugsveien 10, 0167 Oslo, inngang på hjørnet (ca. 100 m nedenfor restaurant «Lorry» / 100 m fra Wergelandsveien).  Åpningstid etter avtale: Vennligst ring / sms 95 04 14 09, eller send en e-post til k-krane@online.no dersom du har spørsmål.

Turoperatøren KinaReiser har mange gode tilbud på Mongolia og resten av Asia; sjekk deres hjemmesider www.kinareiser.no og www.by-k.no

THE DEFACTO GAZETTE

Interessert i aktuelle nyheter og bakgrunnstoff om Mongolias politiske, økonomiske og sosiale utvikling? Annenhver uke utgis nyhetsbrevet «The Defacto Gazette» på engelsk, som vi med utgiverens tillatelse viser et eksemplar av her. Logg deg inn på www.defacto.mn for siste utgave!