Mongolias-Konsulat

Aktuelt

MONGOLSK NYTTÅR – TSAGAAN SAR

I år var mandag 4. februar nyttårsaften og siste dag i «Hundens år», og tirsdag 5. februar 1. nyttårsdag i «Grisens år» i følge den mongolske månekalenderen. Dette er den viktigste familiefesten og nasjonale feiringen i Mongolia. Man feirer i minst tre dager, fra dagen før til dagen etter nymånen, men noen fester opp til to uker! I følge vår gregorianske kalender markeres Tsagaan Sar («hvite måned») mellom 21.1. og 20.2. hvert år. Datoen varierer fra år til år avhengig av når nymånen kommer – omtrent som datoen for vår påske flytter seg.

På mongolsk nyttårsaften er det en rekke ritualer som må utføres for å få lykke i året som kommer. Først må huset rengjøres grundig, noe som ofte er en heldags oppgave. Det skal pyntes og gjøres pent i alle rom. Har man gjeld, skal dette nedbetales, og gammelt uvennskap legges til side. Stearinlys skal tennes for å symbolisere opplysning og å gi lys til ethvert avdød familiemedlem som har «blitt buddha», fordi denne kan komme på besøk. Tre isbiter legges utenfor døren, siden hesten til Palden Lhamo, en buddhistisk gud, vil besøke hvert hjem på nyttårsaften og vil være tørst. Til slutt nytes en stor familiemiddag om kvelden (som er forberedt gjennom flere dage), helst med mengder av forskjellige buuz (dumplinger), man ser brytekonkurranser på TV, og spiller kortspill i håp om å begynne et år med hell og lykke.

Første nyttårsdag besøker folk sine slektninger, først til foreldrene og så i rekkefølge etter nedstigende alder. Man gjør mange korte besøk til dusinvis av slektninger. Hver gang blir spesielle ritualer fulgt: Gjestene må spørre vertinnen «lever du i fred?», husets vertinne kysser gjestenes kinn og gir en symbolsk pengegave eller et lite glass vodka, og serverer te blandet med gjæret hoppemelk.

Godt nytt «Grisens år» – håper du har griseflaks hver eneste dag!

VISUMPLIKT TIL MONGOLIA

Det er visumplikt for nordmenn som skal reise til Mongolia. Vær oppmerksom på at det ikke er mulig å få visum ved ankomst til landet; man må derfor ha søkt om visum på forhånd her i Norge. Vanlig behandlingstid er én uke; ekspressbehandling (innen 8 timer) mot dobbel avgift. NB: Generalkonsulatet tar ikke i mot eller returnerer pass i posten.

Klikk på emneboksen «Visumsøknad» til venstre for å finne skjema og retningslinjer for utfylling av søknaden. Ferdig utfylt skjema, sammen med gyldig pass (gyldig i minst 6 måneder etter planlagt utreisedato fra Mongolia), ett foto og enten bekreftet bankinnbetaling eller kontant betaling (ikke kort) ved levering, er forutsetninger for å kunne søke om visum, sammen med reisebekreftelser (billett / program). Det er ikke nødvendig med personlig oppmøte; søknad kan leveres av andre på dine vegne. Husk legitimasjon!

ÅPNINGSTIDER

Fram til 21. april 2019 holder konsulatet åpent hver tirsdag kl. 10 – 12.

Mellom 22. april og 31. august 2019 er åpningstiden tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10 – 12. Andre tidspunkter eventuelt etter avtale; vennligst ring / sms 95 04 14 09, eller send en e-post til k-krane@online.no

Konsulatet har kontor hos turoperatøren KinaReiser, Hegdehaugsveien 10, inngang på hjørnet (ca. 100 m nedenfor restaurant «Lorry» / 100 m fra Wergelandsveien). Her skal visumsøknader leveres og ferdig viserte pass hentes i konsulatets åpningstid.

KinaReiser har mange gode tilbud på Mongolia og resten av Asia; sjekk deres hjemmesider www.kinareiser.no og www.by-k.no

SØKE VISUM?

Trykk på emneknappen til venstre!

THE DEFACTO GAZETTE

Interessert i aktuelle nyheter og bakgrunnstoff om Mongolias politiske, økonomiske og sosiale utvikling? Annenhver uke utgis nyhetsbrevet «The Defacto Gazette» på engelsk, som vi tilbyr her med utgiverens tillatelse (www.defacto.mn / www.jargaldefacto.com). Klikk på emneknappen til venstre for siste utgave!

BESØK NOMADENE I ÅRHUS I VINTER! EN FANTASTISK UTSTILLINGSOPPLEVELSE!

Pressefoto - Moesgaard Museum, På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader

Pressefoto – Moesgaard Museum, På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader

I mer enn tusen år har Mongolias nomader preget kontakten mellom øst og vest gjennom krigersk ekspansjon og gjennom kontroll av karavanene over stepper og ørkenområder. Historien om Chinggis Khaan og hans herjende horder, som gjennom effektiv krigføring i sin tid skapte grunnlaget for verdens største rike, er velkjente. Lederen over de mongolske steppene, med sine voldelige erobringer tidlig på 1200-tallet, bygget et imperium som strakte seg fra Kina i øst til Europa i vest.

Mongolenes nomadiske livsstil har overlevd fram til i dag. En tredjedel av befolkningen lever fortsatt på steppene med sine får, geiter, hester, kameler og okser. De er stolte mennesker med felles bevissthet om sin historie, og de dyrker den rike kulturen som grunnleggende dreier seg om å være på en evig reise med store dyreflokker fra sommerbeite til vinterbeite, med lange avstander, og med sjamanens åndelige kraft som følge. Dette er en form for liv som har gitt betydelig materiell rikdom, noe som kan sees i smykker, drakter, telt, møbler, husholdningsredskaper, verktøy, våpen og utstyr av høy håndverksmessig kvalitet.

I danske Moesgaard Museums fantastiske utstilling «På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader» vises mange flotte gjenstander, med både elementer fra Chinggis Khaans tid og nyere ting som er brakt til Danmark av flere ekspedisjoner på 1930-tallet; enkelte ledet av Henning Haslund-Christensen (for øvrig farfar til dagens danske honorære konsul for Mongolia, filmskaperen Michael Haslund-Christensen).

Utstillingen tar utgangspunkt i en reise med de mongolske nomadene og deres dyreflokker. Du vil få oppleve et liv i evig bevegelse, der Chinggis Khaan er til stede både som en historisk helt og i personifiseringen av drømmen om et forent folk. I det tørre beltet av stepper, ørken og fjell har nomadene funnet en måte å overleve på hvor de binder verden sammen under stekende sol, isende kulde og i et landskap med få veier.

«På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader» har fått strålende anmeldelser i danske aviser med 5 stjerner fra både Jyllandsposten og Århus Stiftstidende. Den vises hver dag (unntatt mandag) fra 10-17 fram til 7. april 2019. Moesgaard Museum har adresse Moesgård allé 15, 8270 Højberg ved Århus, og er kåret til Danmarks mest populære museum.

Les mer på moesgaardmuseum.dk