Mongolias-Konsulat

Aktuelt

VISUMPLIKT TIL MONGOLIA

Det er visumplikt for nordmenn som skal reise til Mongolia. Vær oppmerksom på at det ikke er mulig å få visum ved ankomst til landet; man må derfor ha søkt om visum på forhånd her i Norge. Vanlig behandlingstid er én uke. NB: Generalkonsulatet tar ikke i mot eller returnerer pass i posten.

ÅPNINGSTIDER

I sommerhalvåret 2017 (25. april – 7. september) er generalkonsulatet åpent tre dager i uken: tirsdag / onsdag / torsdag kl. 11 – 13, mens om vinteren (1.1. – 24.4. / 8.9. – 31.12.) er konsulatet åpent bare hver onsdag kl. 11 – 13.

Generalkonsulatet har kontor hos turoperatøren KinaReiser AS, Hegdehaugsveien 10, inngang på hjørnet (ca. 100 m nedenfor restaurant «Lorry»/100 m fra Wergelandsveien). Her skal visumsøknader leveres og ferdig viserte pass hentes i konsulatets åpningstid. KinaReiser har for øvrig mange gode tilbud på Mongolia og resten av Asia; sjekk deres hjemmesider www.kinareiser.no og www.by-k.no

SØKE VISUM?

Trykk på knappen til venstre!

PRESIDENTVALGET 2017

26. juni 2017 skal det avholdes valg på ny president i Mongolia. Landets sittende president er Tsakhiagijn Elbegdorj fra Det demokratiske partiet som ble gjenvalgt i 2013, og som nå ikke kan stille påny. Det er kun partier som er representert i landets nasjonalforsamling Den store Khural som kan stille kandidater ved presidentvalget. Og til årets valg har tre av partiene gjort det.

I fjorårets parlamentsvalg gjorde Det mongolske folkepartiet Mongol Ardyn Nam et brakvalg og har nå hele 65 av 76 representanter i Den store Khural. Deres kandidat til presidentvervet er M. Enkhbold, som i dag er ordfører i nasjonalforsamlingen (tilsvarende vår stortingspresident). M. Enkhbold har tidigere bl. a. vært borgermester i Ulaanbaatar (1999-2005) og statsminister i en kort periode (2005-2006).

Det demokratiske partiet Ardchilsan Nam var fjorårets store taper i parlamentsvalget. De har nå innstilt Kh. Battulga som kandidat til presidentvervet. Kh. Battulga er utdannet som kunstmaler, har hatt ledende stillinger innenfor næringslivet, og tidligere vært statsråd for vei, transport, bygg og byutvikling (2008-2012). 

Det mongolske revolusjonære folkepartiet har bare én representant i Den store Khural. Partiet har nominert N. Enkhbayar som sin kandidat. Han er den første personen i Mongolia som tidligere har hatt de tre øverste stillingene i landet – statsminister (2000-2004), ordfører i parlamentet (2004-2005), og president (2005-2009).

OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) sender valgobservatører for å kontrollere at valget gjennomføres på en forsvarlig og ordentlig måte. Fra norsk side er stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Geir Bekkevold utsendt.

NYE AMBASSADØRER

Mongolia har utnevnt en ny ambassadør til Norge: Hr. Mendsaikhan Enkhsaikhan kom til Stockholm ved påsketider og er ny ambassadør for Sverige, Norge, Finland, Danmark og Estland. Fra norsk side ble FN-ambassadør Geir O. Pedersen nylig utnevnt som ny ambassadør til Kina og Mongolia, med base i Beijing. Pedersen tilrår sin post i høst.