Mongolias-Konsulat

Aktuelt

VISUMPLIKT TIL MONGOLIA

Det er visumplikt for nordmenn som skal reise til Mongolia. Vær oppmerksom på at det ikke er mulig å få visum ved ankomst til landet; man må derfor ha søkt om visum på forhånd her i Norge. Vanlig behandlingstid er én uke; ekspressbehandling mot dobbel avgift. NB: Generalkonsulatet tar ikke i mot eller returnerer pass i posten.

ÅPNINGSTIDER

Mellom 25. april – 31. august er generalkonsulatet åpent tre dager i uken: tirsdag / onsdag / torsdag kl. 11 – 13, mens resten av året (1.1. – 24.4. / 1.9. – 31.12.) er konsulatet åpent bare hver onsdag kl. 11 – 13.

Generalkonsulatet har kontor hos turoperatøren KinaReiser AS, Hegdehaugsveien 10, inngang på hjørnet (ca. 100 m nedenfor restaurant «Lorry»/100 m fra Wergelandsveien). Her skal visumsøknader leveres og ferdig viserte pass hentes i konsulatets åpningstid. KinaReiser har for øvrig mange gode tilbud på Mongolia og resten av Asia; sjekk deres hjemmesider www.kinareiser.no og www.by-k.no

SØKE VISUM?

Trykk på knappen til venstre!

NY PRESIDENT I MONGOLIA

Den tidligere kampsportsstjernen, forretningsmannen og politikeren Khaltmaagiin Battulga (født 3.3.1963) fra Det demokratiske partiet Ardchilsan Nam (Монгол Ардын Нам) er valgt til Mongolias nye president.

I første valgomgang 26. juni 2017 fikk ingen av de tre presidentkandidatene over halvparten av stemmene. Andre valgomgang 7. juli ga følgende resultat: Battulga 611 226 stemmer (55,15 %), mens Miyeegombyn Enkhbold fra Det mongolske folkepartiet Mongol Ardyn Nam fikk 497 067 stemmer (44,85 %). Valgdeltakelsen var lav, bare 60,9 %.

I følge internasjonale nyhetsbyråer ble presidentvalget i stor grad sett på som en folkeavstemning om regjeringens økonomiske gjenoppbyggingsplaner, som til nå ikke har vært vellykket. I 2011 hadde Mongolia verdens raskest voksende økonomi med et BNP på 17,5 %. Men i 2016 kollapset prisen på kobber, og med den tugrik, Mongolias valuta. Battulga fikk velgernes støtte fordi mange føler at landet har for dårlige avtaler med utenlandske investorer. Han har lovet sterkere statlig styring av de strategisk viktige gruvene, som Rio Tintos Oyu Tolgoi-kobbermine.

– Jeg støtter utenlandske investeringer, men det må være i en vinn-vinn-situasjon for alle. Det spiller ingen rolle om det er Kina eller Russland, eller noen andre land, jeg vil støtte investeringer sammen med teknologisk utvikling, sa Battulga i en pressekonferanse etter valget. Hans løfte om en tøffere holdning til sin gigantiske nabo Kina ble godt likt av velgerne, og også hans løfte om å styrke Mongolias svake økonomi. Han har sagt at han vil støtte planene om å bygge en jernbane til Kina fra den enorme Tavan Tolgoi-kullgruven.

Battulga er kunstutdannet og tidligere kampsportutøver. Han var medlem av landslaget mellom 1979-1990 og vant VM i fribryting i Ulaanbaatar i 1989. Hans firma Genco kjøpte kontrollerende interesser i Bayangol Hotel og kjøttfabrikken Makh-Impex under privatiseringen av de statseide bedriftene i 1997 og 1999. I samme periode startet Genco-konsernet flere virksomheter, bl. a. et av de første drosjeselskapene i Mongolia, City Taxi, detaljhandel med malm under navnet Sapporo, lotterier, restaurant og nattklubb, m.m.

Battulga ble valgt til Den store Khural i tre perioder fra 2004-2016, og var også statsråd for transport, oppbygging og byutvikling mellom 2008-2012.

Presidenten i Mongolia har disse ansvarsområdene:

  • Nominere en kandidat til vervet som statsminister, som deretter må godkjennes eller forkastes av parlamentet Den store Khural.
  • Nominere en kandidat til å lede landets øverste påtalemyndighet (som har det offisielle ansvaret for å påse at landets lover følges), som deretter skal godkjennes eller forkastes av parlamentet.
  • Kan eventuelt legge ned veto mot lover vedtatt av parlamentet (men kan så bli overstyrt av to tredjedels flertall i Den store Khural).
  • Godkjenne rettslig bindende avtaler.
  • Utnevne dommere til Mongolias høyesterett.
  • Lede det nasjonale sikkerhetsrådet.
  • Er øverstkommanderende for de væpnede styrkene.

 Presidenten sitter i en fireårsperiode og kan kun gjenvelges én gang.

NYE AMBASSADØRER

Mongolia har utnevnt en ny ambassadør til Norge: Mendsaikhan Enkhsaikhan. Han er ambassadør med base i Sverige og er sideakkreditert til Norge, Finland, Danmark og Estland. Fra norsk side ble FN-ambassadør Geir O. Pedersen nylig utnevnt som ny ambassadør til Kina og er sideakkreditert til Mongolia.